do kasy suma: 0,00 zł
wyszukiwarka zaawansowana
Rękawice kuchenne - mała i duża 1

Zbliża się grudzień... a to okres, podczas którego niektórzy z nas trochę więcej czasu spędzą w kuchni ;) Dzisiaj pokażemy Wam jak przygotować rękawice kuchenne - praktyczny gadżet, który ułatwi nam przygotowywanie gorących potraw. Jedne - tradycyjne, wysokie, nakładane na ręce. Drugie natomiast osłaniają nam dłonie, mogą również posłużyć jako podstawka pod gorące naczynie. Materiały dobieramy sami, dlatego możemy dopasować je do okazji lub wystroju kuchni. Do dzieła ;)

 

Co będzie nam potrzebne:

 

Krok po kroku:

  1. Przygotowujemy formę rękawicy - jak widać musi ona być sporo większa od dłoni. Wymiary mojej to: 14x27cm  
  2. Wycinamy wszystkie elementy z materiału: 2x materiał zewnętrzny, 2x materiał wewnętrzny, 2x owata. Wszystkie części są swoim odbiciem lustrzanym! 
  3. Na dwie rękawice potrzebujemy odpowiednio: materiał zewnętrzny x4, materiał wewnętrzny x4, owata x4 
  4. Do lewej strony tkaniny wewnętrznej przykładamy owatę 
  5. Spinamy dokładnie 
  6. Na materiale pisakiem zmywalnym lub mydełkiem rysujemy pomocnicze linie do pikowania 
  7. Pikujemy wszystkie elementy  
  8. Składamy tkaninę zewnętrzną z przepikowanymi materiałami - lewymi stronami do siebie 
  9. Następnie składamy wszystko razem, łącząc tkaniny zewnętrzne prawymi stronami. Spinamy 
  10. Jeśli chcemy mieć w rękawicy wieszaczek, kawałek sznureczka wkładamy kilka centymetrów nad dolną krawędzią 
  11. Teraz zszywamy dookoła zostawiając otwór na dole. Nadmiar materiału i owaty docinamy równo  
  12. Wszycie przy kciuku nacinamy jak najbliżej szwu 
  13. Pozostało obszycie lamówką otworu na dole (jak wszywać lamówkę pokazane było we wcześnejszym tutorialu "mata piknikowa") 
  14. Druga, mała rękawica ma dwa zastosowania. Ochrania ręce, może również służyć jako podstawka pod gorące naczynie. Wycinamy odpowiednią formę. Moja ma wymiary: 18x26cm 
  15. Dodatkowo potrzebne będą dwie kieszonki o wysokości ok 12cm 
  16. Wycinamy wszystkie elementy z materiału - 2x element główny + 1x owata, 4x kieszonka + 2x owata (to opcjonalnie dla uzyskania większej sztywności - ja do kieszonek ostatecznie owaty nie użyłam) 
  17. Składamy owatę z tkaniną 
  18. Tu również rysujemy pomocnicze linie a następnie pikujemy (w dowolny, wybrany przez nas sposób) 
  19. Przykładamy drugą warstwę tkaniny 
  20. Spinamy dokładnie 
  21. Łączymy warstwy ze sobą zszywając dookoła. Następnie zaznaczamy środek 
  22. Stębnujemy na wyznaczonej linii 
  23. Przygotowujemy kieszonki na palce. Jeśli chcemy, możemy między tkaninę włożyć owatę 
  24. Składamy elementy lewymi stronami i obszywamy brzeg lamówką  
  25. Przygotowane kieszonki spinamy z głównym elementem. Pikowanie zostawiamy od spodu 
  26. Zszywamy wszystko ze sobą 
  27. Na koniec obszywamy całość lamówką 
  28. Gotowe :)            

Komentarze do wpisu (1)

27 listopada 2019

Jakiej grubości owaty użyto?

...
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl